article banner
BLOGG

Hvordan oppnå en prestasjonskultur?

Ja, vi elska Bodø/Glimt

Hva er det som gjør at alle har trykket Bodø/Glimt til sitt hjerte. Både nasjonale og internasjonale medier er overbegeistret over hva laget har fått til. Til og med New York Times har vist laget oppmerksomhet som den perfekte «underdog» historien – og selvfølgelig fenger slike historier og er noe man gjerne identifiserer seg med. Gjennom sesongen har det vært veldig spennende å høre og se hva laget og støtteapparatet har fokusert på. Her har virksomheter og ledere mye å lære når det skal skapes en prestasjonskultur.

 

  • Prestasjon, utvikling og læring har vært hovedfokus, selv når laget har vunnet er det vurderingen av prestasjonen som har vært i fokus. Etter kampen mot Strømsgodset, hvor seriemesterskapet ble sikret ved å vinne kampen 2-1, var kaptein Ulrik Saltnes skuffet over prestasjonen – årets dårligste prestasjon var hans første kommentar og det kom i veien for den umiddelbare gleden ved å bli seriemester.
  • Hvis vi holder oss til våre verdier og hvem vi skal være kommer resultatene, var en uttalelse som Saltnes brukte for å beskrive årsaken til at laget hadde lykkes i starten av sesongen.
  • Bodø/Glimt har også et delt kapteinansvar, Ulrik Saltnes og Patrik Berg deler på oppgaven og de bestemmer seg imellom hvem som skal være kaptein i de ulike kampene - igjennom dette viser treneren tillit og gir ansvar til sine arbeidsledere, noe som er med på å øke eierskapet til prestasjonene og utviklingen.
  • Patrik Berg ble spurt om det samme som Saltnes ble spurt om nemlig hva som var suksessformelen – vi sluttet å fokusere på resultatet - vi fokuserer i stedet på prestasjon, læring og utvikling – altså fokuset ligger på det som skal gi resultat i stedet for på resultatet alene.
  • Det som kanskje er mest fremtredende er det «Growth Mindsettet» som ledelsen, treneren og støtteapparatet har demonstrert. For et par år siden var laget i nedrykksstrid og det med mange av de samme spillerne som i dag utgjør stammen i laget. I tillegg har klubben hatt tro på spillere som var definert av andre klubber og av media som flopper – her kan man trekke frem de to danskene Junker og Zinckernagel som ikke hadde lykkes i dansk superliga og knapt skåret mål – nå er de toppskårere og assistkonger. Andre som Sondre Fet som ikke fikk plass på Ålesundlaget som nå trolig rykker ned, har gjennom å få tillit og blitt satt i en posisjon hvor han lykkes blitt en av de mer verdifulle bidragsyterne gjennom gullsesongen for Glimt. Nettopp det å bruke tid på å finne potensialet i hver enkelt spiller og bruke deres potensiale til å sette sammen et lag med komplementære ferdigheter er vel kanskje den aller viktigste suksessfaktoren.

 

Ja vi elska det vi ser..

Det er ingen tvil om at vi som tilskuere, tv seere og fotball fans elsker hva vi ser. Laget har fokus på å angripe og ta risiko for å kunne skåre mål – dette gir attraktiv og morsom fotball for alle. Statistikk viser tydelig at laget har lykkes med et gjennomsnitt på over 3 mål per kamp gjennom hele sesonger og det forteller en tydelig historie om at laget ofrer alt for å skape sjanser og skåre mål. Dette resulterer av og til i at motstanderen også får mulighet til skåre mål, selv om de er suverene seriemestere er det andre lag som slipper inn like få mål – forskjellen ligger i det at Bodø/Glimt angriper mer og skårer mer mål enn alle andre. For å kunne lykkes med en offensiv tilnærming må det skapes trygghet, lov til å feile og oppfordres til å ta risiko i sine valg – man må rett og slett ha et miljø hvor det å ta risiko og å trå utenfor komfortsonen en noe man ønsker og verdsetter.

I et næringsliv hvor kompleksitet og usikkerhet hersker er det å skape en kultur som legger til rette for læring og utvikling samt at det er trygghet i bunn slik at men våger å ta risiko og bevege seg utenfor komfortsonen er helt avgjørende for å oppnå suksess. Videre er det å ha et «growth mindset» i forhold til seg selv og de rundt seg også en nøkkelegenskap for å lykkes. Troen på at det finnes potensiale i alle mennesker – handler bare om å legge til rette slik at det enorme potensiale som ligger i mennesker frigjøres.

Som livslang Bodø/Glimt fan – så er det med stolthet jeg ser at klubben bærer viktige verdier i tillegg til å spille en blendende angrepsfotball – jeg henger meg med stor glede på supporter sangen til Halvdan Sivertsen.

Bodø/Glimt førr evig  - mer, mer ,mer