article banner
Blogg

Hva skal til for å vinne en olympisk medalje?

Ol gull

Hva skal til for å vinne en olympisk medalje?

De siste 15 årene har jeg fått være del av en langrenns-klubb som har produsert flere meget gode skiløpere. Tidligere har de vunnet en rekke medaljer i nasjonale mesterskap. Denne uken har to av dem, Hans Christer Holund og Simen H. Krüger, vunnet flere olympiske medaljer: to gull, et sølv og en bronse, på langrennsøvelsene 30 km, 15 km og stafett i PyeongChang. Hva må til for å oppnå slik suksess? Hva kan næringslivet lære fra disse idrettsutøverne?

 

Talent

For å bli en god skiløper må man selvfølgelig ha noen fysiske egenskaper og tekniske ferdigheter. Men, jeg har likevel erfart at de med det største fysiske potensialet ikke alltid har den fremgang og utvikling man kunne forvente. Basert på den kunnskapen har jeg måttet spørre meg selv: hva er egentlig talent, og hva bringer oss til de målene vi ønsker å nå?

 

Lidenskap

Ved at jeg har hatt muligheten til å tilbringe mye tid sammen med idrettsutøvere og trenere i gjennom en lang utviklingsprosess har det blitt helt klart for meg at man må ha stor lidenskap og dedikasjon til det man gjør for å kunne nå et nasjonalt eller internasjonalt nivå. Lidenskap er det som får deg til å gjennomføre og tåle enorme treningsmengder. Lidenskap er det som får deg til å dra ut på en hard treningsøkt, selv på kalde og mørke høstkvelder i plaskregn. Talent er etter min mening sterkt knyttet til hvor dedikert og lidenskapelig du er for oppgavene og utfordringene du møter.

 

Nysgjerrighet

En annen viktig egenskap er nysgjerrighet – hva kan jeg gjøre bedre? Hva kan jeg lære fra andre idrettsutøvere eller klubber? Er det mulig for meg å samarbeide med andre idrettsutøvere og treningsmiljøer til alles fordel? Har jeg det beste utstyret? Hvilke fordeler har jeg og min treningsgruppe, og hvordan kan vi utnytte det?

Nysgjerrige idrettsutøvere stiller seg selv alle disse spørsmålene og mange fler. En idrettsutøver eller trener som søker å få ut de maksimale potensiale vil alltid se etter bedre løsninger, og de er villige til og utforske nye muligheter med en innovativ innstilling.

 

Fokus på å utvikle ferdigheter

En idrettsutøver som ønsker å utvikle og forbedre seg har fokus på hvordan hver eneste treningsøkt kan bidra til å utvikle og forbedre ferdighetene. Resultatet man oppnår er et produkt av i hvilken grad man har vært i stand til å utvikle de ulike ferdighetene. Toppidrettsutøvere og trenere har en sterk kultur for evaluering, feedback og feedforward. Den viktigste delen er feedforward: hva har jeg lært av dette og hva kan jeg ta med meg videre fremover? Den eneste grunnen til at evaluering av tidligere prestasjoner og trening gjøres er for å kunne danne seg at bilde av hva som kan forbedres og endres i fremtiden for at man skal kunne nå sine mål.

 

Hva kan næringslivet lære av dette?

Jeg tror vi kan lære mye av dette. For en kompetansevirksomhet som lever av den enkeltes medarbeiders prestasjoner er nøkkel til suksess å utvikle folk til og nå sitt potensiale. Når vi ansetter nye medarbeider er det svært viktig at vi ser etter personer med en grunnleggende samvittighetsfølelse og et klart ønske om utvikling. Vi må skape ett jobbmiljø som støtter opp om innovative medarbeidere som er drevet av lidenskap. Det er også viktig å fokusere på å utvikle medarbeidernes kompetanse, i verden med raske endringer er vi helt avhengig kontinuerlig utvikling av våre medarbeidere. Ved å fokusere på feedforward fremfor feedback – vil man fremme en kultur med utviklingsfokus. Til slutt må vi ta inn over oss at vi ikke sitter på alle svarene selv. Vi må samarbeide både innad i organisasjonen og utad for å nå vårt fulle potensiale.