Og nå: Ut i verden
Disse kravene begynner det å bli klart at Oda har levert godt på. Tidligere var det britiske logistikk- og dagligvareselskapet Ocado best i verden på effektivitet. På forsommeren 2021 ble det klart at Oda hadde overtatt den posisjonen – både på lager og logistikk, på automasjon av vareplukking, på ruteoptimalisering og distribusjon, samt på alt som har med kundeservice og kundeakkvisisjon å gjøre.
– Å senke prisene er ingen kunst, det vanskelige er å tjene penger samtidig. Vareplukking er egentlig en tjeneste vi utfører for kunden, og det er jo nesten for godt til å være sant at det ikke skal koste noe. Dagligvarebutikker er både showroom og lager for kundene, men et fysisk showroom er overflødig i en digital verden. Derfor kan vi ha et bredere sortiment, ligge like lavt på pris, og samtidig tilby minst like mye «convenience». Kundene må bare kunne planlegge innkjøpene litt, sier Vik.
Når Norge har flere dagligvarebutikker per innbygger enn noe annet land, er det blant annet fordi vi knapt planlegger middagsmenyen mer enn en dag eller to på forhånd. Så når Oda har klart å etablere seg her, har de forhåpninger om å gjøre det bra også i Finland og Tyskland, som nå står for tur. Og revisoren tar de med i kofferten:
– Det er en styrke for Grant Thornton at de har kolleger i Finland og Tyskland som kan ta oss godt imot der. Det kan være betydelige transaksjonskostnader forbundet med å sette en ny revisor inn i virksomheten og vurderinger gjort i tidligere års regnskaper, så det er bra vi kan fortsette med dem på laget, sier Vik.
– Vi har samme internasjonale nettverk som våre større konkurrenter i revisjonsbransjen, men samtidig er vi like pragmatiske og personlige overfor kundene som våre mindre konkurrenter. Jeg blir ofte spurt om hvor små kunder vi tar inn, og da bruker jeg gjerne Oda som eksempel: Hadde vi definert en grense et sted, ville vi nok aldri tatt inn Oda. Derfor må vi heller vurdere potensialet i hvert enkelt tilfelle – og her var jeg aldri i tvil om at det var enormt, smiler Møller.